Vær varsom ved køb af brugt båd og check elsystemet før du køber

Det er en god ide blandt andet at lave et elcheck ved køb af brugt båd.

Der er mange faldgruber når man køber brugt båd til familie sejlads, simpelthen fordi langt de fleste lystbåde er rimelig komplekse. Der er motor, aksel og skrue, skrog, rig, aptering, gasinstallation, el og elektronik, køl og kølbolte – for bare at nævne nogle af tingene ombord. Problemet er, at det er meget vanskeligt for ukyndige at få et overblik over båden og dens installationer. De fleste bådejere er i den henseende ukyndige fordi de fleste ikke kan afgøre hvordan elinstallationen har det, eller om der er sket en skade på skroget der vil vise sig senere.

Brugtbåd i Danmark

Et af problemerne med brugtbåds køb i Danmark er, at man står fuldstændig på egen hånd og det er for egen regning og risiko at købe en brugt båd. Der er ikke en ”tilstandsrapport” som når man handler fast ejendom og der er heller ikke ”FDM attest” som når man handler brugt bil. Det selvom bilen måske koster kr. 50.000 og båden koster kr. 500.000 og er langt mere kompleks end bilen, alene af den grund, at der ikke på samme måde som for biler er en serieproduktion. Derudover holder båden meget længere end bilen.

Brugtbåd i udlandet

I fx Holland og Tyskland er der en survey ordning med check og kontrol af bådens tilstand foretaget af en ekspert på området. Især i Holland er der et ret udbygget system, så det kan ofte betale sig at undersøge brugtbåds markedet der. Afhængig af bådens pris, stand og alder kan det være en rigtig god ide at alliere sig med fx en bådebygger og mekaniker, der dels kan gennemgå skrog og aptering og dels motor installationen. Det er de 2 dyreste områder hvis der er uventede problemer.

Men også elektronikken er det værd at undersøge grundigt inden køb. Det sker relativt ofte at sælgeren påstår at alt fungerer upåklageligt og når båden er overtaget viser det sig at der er problemer med plotter, autopilot etc. og det kan hurtigt koste 30.000-40.000 hvis det er nødvendigt at udskifte noget af det dyrere udstyr. 

Hvis du ikke selv ved meget om elektronikken ombord og det drejer sig om en båd til flere hundrede tusinde kan det være en god ide at få hjælp af en båd elektriker til at gennemgå det elektriske. Hvis du tænker at du selv kan undersøge om elsystemet fungerer så er der herunder en checkliste som kan hjælpe dig med at checke det mest nødvendige udstyr. Men når det er sagt, så er der utrolig stor forskel på udstyr ombord på lystbåde i dag.

Vigtigste regel: Bliv ikke forelsket i båden. Bliver man det tænker man ikke klart og kan let komme til at ”købe katten i sækken”. Det er let at lade sig presse, måske er der andre købere der er interesseret i båden. Der er mange eksempler på at tingene har udviklet sig helt anderledes i forbindelse med bådkøb end man tænkte, simpelthen fordi man som køber stolede på forhandleren eller sælgeren.

Et eksempel

En mand i 50’erne var på udkik efter en motorbåd som han kunne bo i. Efter en del søgning på nettet falder han over en motorbåd der ligger i Gøteborg hos en forhandler. Han tager til Gøteborg for at se nærmere på båden. Det er første gang han køber båd og kender intet til både. Det fortæller han forhandleren. Forhandleren virker meget oprigtig og ærlig og fortæller bla. at det er et virkelig godt køb og at båden er i rigtig god stand. Virkelig velholdt og alt fungerede upåklageligt. Uden at prøve båden på vandet valgte han at købe den. Startede hjemturen mod Sjælland men lige uden for Gøteborg stoppede motorerne, så han måtte slæbes ind. Efter en mindre reparation sejlede han videre, men kun for at opleve endnu et motorstop kort efter. Det gentog sig 3-4 gange og det endte med at båden måtte på en lastbil og køres fra Varberg til værft i Danmark. Det viste sig at de 2 motorer dels var benzin som er alt for dyre at sejle med, dels var det kendt at den type havde rigtig mange problemer. Så det endte med at motorerne blev skiftet til diesel.

Køberen havde planlagt at han ville bo i båden, men dels er den ikke isoleret så det går ikke om vinteren, dels var aptering i så ringe forfatning at en del måtte skiftes. Meget af det elektroniske udstyr fungerede ikke og måtte skiftes. Så alt i alt blev totalprisen en helt anden end køberen i første omgang havde forestillet sig. Et af problemerne var måske at køberen netop var blevet forelsket i båden og ikke tænkte sig om.

Så et godt råd: søg hjælp af professionelle – det kan være det billigste i det lange løb.

Herunder er der en liste som kan anvendes som guideline i forbindelse med elcheck ved køb af brugt båd

Listen henvender sig til mindre og mellemstore både, men er ikke udtømmende

Når du skal lave et elcheck ved køb af brugt båd anbefales det at tage et multimeter med så du kan måle f.eks. spændinger, og det er en god ide også at tage en ven med.

Batterier og lader 
  • Check spænding på batterier med landstrøm på. Spændingen skal være 14,4-14,7V og er laderen i float mode er spændingen omkring 13,5V
  • Check om spændingen er ens på forbrugsbatterier og motor batteri. I nogle tilfælde bliver der kun ladet på forbrugsbatterierne
  • Tag landstrøm af og lad system stå uden strømforbrug. Mål spændingen igen efter ½ times tid. Så skal spændingen være 12,7V eller mere hvis der ikke bliver brugt strøm. Det er en simpel måde at checke at der ikke er faldet en celle sammen på batterierne
  • Check kabler omkring batterierne, de skal helst være mindst 35 kvadrat mellem batterierne og hen til hovedafbryderne
  • Check at kablerne sidder fast og møtrikker etc. er spændt
  • Check om der er sikringer tæt på batterierne eller lige efter hovedafbryderen. NB der er som regel ikke sikringer til starteren og motoren.
  • Hvis der er monteret tynde ledninger udover de kraftige på batterierne  så er det vigtigt at der er monteret sikringer på dem, fordi i tilfælde af en kortslutning vil de smelte eller brænde. Det er let at montere sikringerne så det er ikke det store problem men sørg for at få dem monteret når båden er købt.
Eltavle og elektronik
  • Åben til eltavlen og se bag den – hvordan ser der ud? Ligger ledningerne forholdsvis pænt og ordnet eller ligner det en ”rodebutik” med ledninger på kryds og tværs? Igen kan det være en god ide at få ryddet op hvis der er meget rodet – det kan nemlig tyde på tidligere ejere selv har monteret udstyr.
  • Tænd for udstyr, check lamper og pumper – fx lænsepumpe, vandpumpe og toilet pumpe samt lanterner.  
  • Check at VHF og AIS fungerer, kald evt. Lyngby radio for et radiotjek
  • Check at Ekkolod, vindmåler og log fungerer
  • Hvis der er flere ens plottere kan de så dele f.eks. søkort? Og er der søkort med dybder, bøjer etc. på plotteren
  • Spørg om der er tilsluttet ekkolod til plotteren – hvis Ja så check ekkolodsbilledet.
  • Hvis der er radar tilsluttet til plotteren så check at den fungerer og at de forskellige afstande fungerer.
  • Se om der er skibe, kystlinie etc. på radaren –slå evt. radaroverlay til hvis plotteren kan vise det – eller få ejeren til at vise hvordan man gør.
  • Aktiver autopilot i havnen, dvs. sæt den i Automode – så skal roret dreje lidt fra side til side. Tryk 10 grader ud til begge sider- check at roret drejer lidt og derefter igen står og drejer lidt fra side til side.
  • Bovpropel: Check at den fungerer
  • Ankerspil: Dump ankeret og hiv det op igen
  • Mål batterispændingen igen – den skal være over 12.5V  selvom checket har taget ½-1 time
  • Check kabler nede i båden fx i motorrummet. Hvis kobberet er meget sort og der er ir på kabler og ikke mindst kabelsko og er kabler i fx kabelbakkerne fedtede og snavsede – kan det være der har været vand i båden. Spørg ejeren om det hvis du får mistanken
  • Check mast fx ved rustfrie beslag for tæring – dvs aluminium ”bobler”
230V landstrøm
  • Varmtvandstank: Er der vand på og er det varmt?
  • Check om ledningerne er bløde – dvs. mangekoret – det skal de være
  • Er der strøm i stik og fungerer laderen
  • Er landstrømskablet i orden – dvs. helt og uden revner og med vandtætte stik
Sejl en tur sammen med sælger
  • Men inden I starter motoren så check om den er varm – det kunne jo tyde på den har været startet lige inden du kom. Og det er rart at vide at den starter upåklageligt når den er kold
  • Autopilot check: tryk på Auto og check autopiloten overtager styringen og at den holder kursen. Drej ved hjælp af autopiloten f.eks. 20 grader og sejl igen lige – drej 40-50 grader og check at piloten stadig styrer fint og falder ind på den nye kurs. Det er en god ide at teste i 30-50 graders step hele kompasset rundt. 
  • Er der støj fra autopilot drive unit? Der må gerne være ”arbejdsstøj” men det skal ikke rasle, eller komme andre lyde end fra drive motoren når den kører.Sejler båden lige på plotteren, eller sejler den sidelæns? Det er som regel bare et spørgsmål om kompaskalibrering
Motor
  • Starter den?, Lader generatoren? check at der er 14,4-14,7V på både forbrugsbatterier og startbatteri når I har sejlet lidt tid
  • Fungerer instrumenterne – omdr tæller, olietryk, vandtemperatur etc.
  • Motorcheck: få evt en mekaniker til at gennemgå den.
Tag båden op ad vandet
  • Check tærezink – må gerne være tæret men ikke væk
  • Check gennemføringer, vandindtag etc. Det skal der måske hjælp til af afgøre om de er OK eller om der er tæring. Det kan være fatalt hvis en gennemføing er tæret og der pludselig er hul i den
  • Check propel og aksel – de skal være forholdsvis glatte og pæne, især akslen, men propellen kan have små fordybninger i overfladen uden det betyder noget – det skyldes som regel legerinsprocessen.

Det var de vigtigste ting omkring elsystemet. Brug evt. checklisten forår og efterår til lige at gennemgå båden. Vinteren er perfekt til at få udført reparationer, så er du klar til at sejle når foråret kommer.

Bliv endnu skarpere til fejlfinding og elcheck med vores kursus om det selv samme

kr.415

Køb af Brugt Båd og Fejlfinding

Dette kursus handler om hvordan elektronikken ombord undersøges, især før køb af båd. Desuden gennemgås forskellige aspekter af fejlfinding og opsætning af autopilot også.

Bliv også klogere på elsikkerheden omkring bådens batterier:

Eller lær mere om hvordan man bruger solpaneler til at vedligeholde strømmen på batterierne:

Bliv opdateret på nye blogindlæg, nyheder, inspiration, konkurrencer og meget mere ved at følge os på de sociale medier:

Kender du andre der kunne have brug for et elcheck ved køb af brugt båd? Så del gerne indlægget.