Online Kursus: MF/HF Radio og Nødudstyr

Få styr på de forskellige muligheder for kommunikation og nødsignaler når du er langt til havs

Dette kursus går i dybden med MF/HF radioen samt andet nødudstyr. Bliv blandt andet klogere på:

$

MF, HF, SSB og DSC

$

Rækkevidde og brug af de forskellige radiosystemer

$

MF og HF antennetyper

$

Nødudstyr

$

EPIRB, AIS, MOB og SART

kr.415,00

  • Online videokursus
  • 90 minutters videolektion
  • Teori, eksempler og in-action videoer
  • Kan ses på computer, tablet og mobil
  • 3 års ubegrænset adgang til videoerne
  • 12 siders e-bøger og slides til download
  • Adgang så snart kurset er betalt
  • Teknisk support over email
  • Personligt diplom

Hvad kan en MF/HF radio og hvilket nødudstyr er ellers værd at overveje? 

MF/HF radio

På dette kursus sætter vi fokus på MF/HF eller som den også kaldes SSB radioen og nødudstyr. 

SSB radioen er speciel da den er til langdistance kommunikation. Under gunstige forhold rækker signalet jorden rundt, hvilket er grunden til at mange langturssejlere og jordomsejlere installerer en SSB radio.

SSB radioen kræver et godt jordplan for at antennen fungerer og dermed senderen. Antennen skal være 8-12 meter lang, så de almindelige VHF antenner kan ikke bruges.

I stedet fokuserer vi på hvordan man på en sejlbåd kan etablere en 8-12 meter lang antenne. 

Radioen består af flere dele, herunder en kontrol eller betjeningsenhed, en transceiver og endelig en antennetuner. Vi kommer ind på strømforhold og kabeldimensioner. 

SSB radioen er et yderst nyttigt stykke værktøj der bl.a. kan bruges til at downloade vejrudsigter, der kan sendes simpel email eller tekst meddelelser, samtidig med at man selvfølgelig kan bruge den til almindelig kommunikation.

Nødudstyr

Den anden halvdel af kurset fokuserer på nødudstyr.

En del bådejere tænker at det er fint med en mobiltelefon men glemmer at der skal være en mast i nærheden. Bare få sømil til havs dur telefonen ikke.  

For relativt få penge kan man anskaffe sig en EPIRB der starter med at sende automatisk når den er i vandet. De signaler opfanges via satellit af en jordstation og få minutter efter er hjælpen på vej. Vi ser på hvordan systemet fungerer. 

Derudover ser vi på SART, der giver et bestemt signal på en skibsradar. Er man i redningsflåden med en SART kan hjælpefartøjer let se en. Der findes flere MOB (Mand Over Bord) sendere til både satellit brug og til AIS.

Skulle man falde over bord og har man en AIS MOB i redningsvesten kan skibets besætning se hvor man er. 

På kurset fokuserer vi på funktionen og hvordan de forskellige systemer fungerer.

I nogle tilfælde programmeres enhederne med skibets navn, MMSI og kaldesignal og på andre bliver der udsendt et serienummer. I alle tilfælde kan man blive fundet og det er det vigtigste.

 

 

Din underviser

Lars Doktor Kristensen

 Jeg er født i Aalborg og opvokset Nordenfjords. Karrieren startede som elektronikmekaniker i flyvevåbenet 1974. I første omgang med Radio og navigations systemer, senere med Radar. I starten af 1980’erne blev jeg lidt tilfældigt ”rodet” ind i et problem med Navigations udstyr fra Shipmate. Det førte til, at jeg fik et jobtilbud og få dage efter var jeg ude af flyvevåbenet for at starte et job i Shipmate’s VHF-kommunikationsafdeling. Efter et par år var jeg 1½ år på skolebænken på Århus Tekniske skole til videreuddannelse som elektroniktekniker. En måned før jeg var færdig landede jeg drømmejobbet i mikrobølgeudviklingsafdelingen på Elektronikcentralen i Hørsholm. 

Med nogle skift undervejs og blandt andet en stilling hos LEICA (AP Navigator) besluttede jeg i 2003 at starte som selvstændig indenfor bådelektronik. Siden da er det blevet til mange hundrede både serviceret, lige fra små lystbåde til store krydstogtskibe. 

 Jeg har igennem en del år holdt foredrag i sejlklubber om el og elektronik. Formålet med disse online foredrag er simpelthen, at flere bådejere får mere viden og ved hvor de skal passe på, når de ændre i elsystemet. En fejl kan have store konsekvenser og være til fare for dem selv og familien og det er der rigtig mange der ikke er klar over.