Online Kursus: Eltavlen Ombord

Få styr på ledningerne i eltavlen, opbygning, brug af relæer og 230V

Dette kursus går i dybden med opbygning af eltavlen, tilslutning, relæer og 230V. Bliv blandt andet klogere på:
$
Eltavlens opbygning med 12V og 230V
$
Forskellige typer tavler
$
Samleskinner
$
Fordeling af strøm
$
Forbrug, spændingsfald og større forbrugere

kr.415,00

Kursusindhold

Udvid alle
  • Online videokursus om eltavlen
  • 60 minutters videolektion
  • Teori, eksempler og in-action videoer
  • Kan ses på computer, tablet og mobil
  • 3 års ubegrænset adgang til videoerne
  • 8 siders e-bog og slides til download
  • Adgang så snart kurset er betalt
  • Teknisk support over email
  • Personligt diplom

Hvordan får jeg styr på eltavlen ombord? 

Et af de helt centrale punkter i bådens elforsyning er eltavlen. Herfra styres langt det meste af bådens el og elektronik. På ældre både finder man ofte en “fuglerede” af ledninger på eltavlens bagside og det kan virke som en uoverskueligt opgave at tilslutte nyt udstyr. Det er umuligt at se, hvilken ledning der går til hvilket instrument og hvor mange af ledningerne der faktisk er i brug. En oprydning er tiltrænkt, men hvordan kommer man i gang?

I dette kursus lærer du om eltavlens generelle opbygning, ser eksempler på forskellige typer og får en forklaring på hvordan de fungerer. Vi gennemgår den dybere mening med de mange ledninger og kabler, hvordan kablerne dimensioneres og hvordan de tilsluttes korrekt. Det involverer bl.a. sikringer og hvordan de dimensioneres. Du lærer også om relæstyring af store strømforbrugere.

Det er ikke ligegyldigt, hvilket kabel man vælger til en given opgave. Der er flere faktorer, som man skal holde sig for øje.

Vidste du for eksempel at der skal bruges bløde ledninger, som består af mange tynde tråde og at installationskabler fra huset eller lejligheden ikke er godkendt til brug i både?

Skal nyt el- og elektronikudstyr monteres, er det mest sikre sted, at forbinde det enten direkte i eltavlen eller til eksisterende kabler fra tavlen. Især i nyere både har værfterne trukket kabler til f.eks. kortplotter og instrumenter. Selv om installationen er ny, kan det stadig være et virvar af forskellige ledninger bagved tavlens forplade og mange bådejere er ikke helt trygge ved, at skulle forbinde det nyindkøbte udstyr.

På kurset finder du ud af den dybere mening med de mange ledninger og med lidt forklaring er det ikke længere bare en ”fuglerede” men derimod en meningsfuld samling. Du lærer også hvorfor det ikke er smart at forbinde det nyindkøbte udstyr direkte til batteriet.

Kurset lægger vægt på praktisk anvendelse med konkrete eksempler, billeder og videoklip. Historier fra det virkelige liv understøtter teorien.

I de fleste lystbåde som vi har her i Danmark er eltavlen opbygget nogenlunde på samme måde,  men der er værfter der af forskellige grunde vælger mere avancerede løsninger, så man f.eks. kan slå forskelligt udstyr til og fra flere steder i båden. På kurset ser du eksempler på de systemer, men ofte kræver det specialviden at kunne fejlfinde dem.

Efter kurset:

  • Skulle du gerne være tryg ved selv at åbne ind til de mange ledninger og finde det rette sted at forbinde udstyret, så det både kan slås til og fra i de mest almindelige eltavler.
  • Samtidig får du styr på at sikre udstyret med en passende sikring, så der ikke kan ske ulykker.
  • Du bliver også i stand til at vælge den korrekte kabeltykkelse i forhold til kablets længde og strømforbruget.
  • Målet er at du selv får en rigtig god forståelse af hvordan eltavlen er sat sammen og hvordan du selv forbinder udstyr inde i tavlen så sikkerheden for dig og familien er bedst mulig.

 

Relæstyring

Hvordan er det nu med de lidt større strømforbrugere og styring af dem? Eltavlens forholdsvis små on/off kontakter kan jo ikke klare den store strøm. Dette klares let med et relæ.

På kurset lærer du hvordan relæet kan styres. Derefter er det kun fantasien der sætter begrænsninger. Autopiloten, fyret, måske køleskabet, bovtruster og ankerspil er styret via relæer. Efter kurset har du selv en rigtig god forståelse for hvordan det egentlig fungerer.

Dette kursus bygger ovenpå kurset om Elsikkerhed Ombord, som man med fordel kan se først. Niveauet er lagt, så de fleste bådejere kan være med.

Vil du blive inspireret til installation af nyt udstyr, ændre i en eksisterende tavle, eller opbygge en helt ny eltavle, så er kurset for dig.

 

 

Din underviser

Lars Doktor Kristensen

 Jeg er født i Aalborg og opvokset Nordenfjords. Karrieren startede som elektronikmekaniker i flyvevåbenet 1974. I første omgang med Radio og navigations systemer, senere med Radar. Start 1980’erne blev jeg lidt tilfældigt ”rodet” ind i et problem med Navigations udstyr fra Shipmate. Det førte til, at jeg fik et jobtilbud og få dage efter var jeg ude af flyvevåbenet for at starte et job i Shipmate’s VHF-kommunikationsafdeling. Efter et par år var jeg 1½ år på skolebænken på Århus Tekniske skole til videreuddannelse som elektroniktekniker. En måned før jeg var færdig landede jeg drømmejobbet i mikrobølgeudviklingsafdelingen på Elektronikcentralen i Hørsholm. 

Med nogle skift undervejs og blandt andet en stilling hos LEICA (AP Navigator) besluttede jeg i 2003 at starte som selvstændig indenfor bådelektronik. Siden da er det blevet til mange hundrede både serviceret, lige fra små lystbåde til store krydstogtskibe. 

Jeg har igennem en del år holdt foredrag i sejlklubber om el og elektronik. Formålet med disse online foredrag er simpelthen, at flere bådejere får mere viden og ved hvor de skal passe på, når de ændre i elsystemet. En fejl kan have store konsekvenser og være til fare for dem selv og familien og det er der rigtig mange der ikke er klar over.