Online Kursus: Landstrøm og Solenergi
Få styr på sikkerheden omkring landstrøm og lær hvordan du udnytter vind- og solenergi
Dette kursus går i dybden med 230V på båden, herunder landstrøm, solenergi via solpaneler og vindgenerator. Bliv blandt andet klogere på:
Sikkerhed omkring brug og arbejde med landstrøm
Krav til 230V installationer
Krav til kabeltyper, stik og forbindelser
Invertere
Solpaneler og vindgenerator
kr.415,00
Kursusindhold
- Online videokursus
- 70 minutters videolektion
- Teori, eksempler og in-action videoer
- Kan ses på computer, tablet og mobil
- 3 års ubegrænset adgang til videoerne
- 6 siders e-bog og slides til download
- Adgang så snart kurset er betalt
- Teknisk support over email
- Personligt diplom

Hvad skal jeg være opmærksom på i forbindelse med landstrøm?
Kan bådens lader og oprindelige 230V installation klare alt det nye udstyr, som vi gerne vil tilslutte?
Før i tiden var der ikke mange både der havde en 230V installation. Man klarede sig med et kabel til landstrøms-laderen. Det har ændret sig. Nu om dage er det ofte sådan, at der bliver monteret varmtvandsbeholder, stik til opladning af laptop og mobil, køkkenudstyr m.m. når ældre både overtages af yngre sejlerfamilier. I samme omgang kan det være en god idé, at give det gamle ladesystem lidt opmærksomhed.
Der er myndighedskrav til 230V installationen ombord på båden og det skal man som bådejer være opmærksom på.
Mange er f.eks. ikke klar over, at der skal være sikkerheds-jord i landstrømskablet eller at der skal bruges mangetrådet blødt kabel.
I dette kursus lærer du om myndighedskravene til 230V installationen og om hvorfor kravene findes. Det inkluderer krav til kabler, forbindelser i stikkontakter og samledåser og HPFI relæ. Du lærer hvordan 230V-eltavlen fungerer og hvilke krav der er til den. Vi gennemgår invertere, som du giver 230V under sejlads. Du lærer også hvordan batterierne kan oplades med energi fra solceller og vindgeneratorer.
Mange bådejere har ikke lyst til selv at installere og montere 230V udstyr, men det viser sig ganske ofte, at den stedlige hus-elektriker eller installatør ikke ved hvordan elsystemet i en båd fungerer. De er heller ikke klar over hvilke krav der er, så i mange tilfælde er de ikke meget for at udføre en installation eller ændre på den. Derfor er det en fordel at vide, hvordan 230V systemet er koblet sammen og hvilke krav der er til en installation, uanset om der kun er en lader ombord eller om det er en større installation med varmtvandsbeholder, stikkontakter, el ovn, osv.
Kurset lægger vægt på praktisk anvendelse med konkrete eksempler, billeder og videoklip. Historier fra det virkelige liv understøtter teorien.
Der er flere ting omkring kabelføringen, som man skal være opmærksom på, særligt i vådzoner. Afhængig af hvor landstrømsstikket er placeret, f.eks. i ankerbrønd, på dækket eller i cockpittet, er der forskellige krav til tætheden og i den forbindelse lærer du at kende forskel på de forskellige IP grader.
Hvad betyder det f.eks. at et stik er IP67 eller IP55?
Inverter
Udover at rigtig mange lystbåde i dag er udstyret med 230V landstrøms installation, så man kan få varmt vand, se TV, bruge elkedlen eller espressomaskinen når man er i havn, så er der også flere og flere der ser fordelen i at få installeret en inverter. Inverteren omformer 12V fra batteribanken til 230V i stikkontakterne. Det betyder, at der er 230V ombord også når man er til søs.
Der er flere forhold man skal være opmærksom på omkring inverteren. F.eks. kræver det ofte relativ kraftige 12V kabler fordi strømmen kan blive stor. På kurset lærer du om de forskellige typer invertere og hvad de kræver af installation for at fungere.
Vind- og solenergi
En anden måde at få strøm tilbage på batterierne er med sol- og vindenergi. Det er en energikilde som kan anvendes i tillæg til landstrøm, særligt ved langturssejlads. Derfor hænger sol og vind naturligt sammen med landstrøm. På kurset gennemgår vi mono- og polykrystal solpaneler, vindgeneratorer, placering og opsætning, MPPT regulatorer, samt opbygning af et helt kredsløb med opladning fra både landstrøm og MPPT regulator.
Dette kursus bygger ovenpå kurset om Elsikkerhed Ombord, som man med fordel kan se først. Niveauet er lagt, så de fleste bådejere kan være med.
Vil du vide mere om landstrøm, inverter, sol- og vindenergi, så er kurset for dig.
Din underviser

Lars Doktor Kristensen
Jeg er født i Aalborg og opvokset Nordenfjords. Karrieren startede som elektronikmekaniker i flyvevåbenet 1974. I første omgang med Radio og navigations systemer, senere med Radar. I starten af 1980’erne blev jeg lidt tilfældigt ”rodet” ind i et problem med Navigations udstyr fra Shipmate. Det førte til, at jeg fik et jobtilbud og få dage efter var jeg ude af flyvevåbenet for at starte et job i Shipmate’s VHF-kommunikationsafdeling. Efter et par år var jeg 1½ år på skolebænken på Århus Tekniske skole til videreuddannelse som elektroniktekniker. En måned før jeg var færdig landede jeg drømmejobbet i mikrobølgeudviklingsafdelingen på Elektronikcentralen i Hørsholm.
Med nogle skift undervejs og blandt andet en stilling hos LEICA (AP Navigator) besluttede jeg i 2003 at starte som selvstændig indenfor bådelektronik. Siden da er det blevet til mange hundrede både serviceret, lige fra små lystbåde til store krydstogtskibe.
Jeg har igennem en del år holdt foredrag i sejlklubber om el og elektronik. Formålet med disse online foredrag er simpelthen, at flere bådejere får mere viden og ved hvor de skal passe på, når de ændre i elsystemet. En fejl kan have store konsekvenser og være til fare for dem selv og familien og det er der rigtig mange der ikke er klar over.