Online Kursus: VHF Radio og VHF Antenner

Få styr på hvornår og hvorfor en VHF er god at have med ombord og lær hvordan den installeres

Dette kursus går i dybden med VHF radioen samt VHF antenner og kabler. Bliv blandt andet klogere på:
$
VHF radioens funktion som sikkerhedsudstyr
$
Krav, vedligeholdelse og brug af VHF
$
VHF antenner, antennekabler og stik
$
Standbølgeforhold
$
Fejlfinding i VHF systemet

kr.415,00

  • Online videokursus
  • 105 minutters videolektion
  • Teori, eksempler og in-action videoer
  • Kan ses på computer, tablet og mobil
  • 3 års ubegrænset adgang til videoerne
  • 13 siders e-bøger og slides til download
  • Adgang så snart kurset er betalt
  • Teknisk support over email
  • Personligt diplom

Hvorfor er det en god ide at have en VHF radio med ombord? 

VHF radioen er, næst efter redningsvesten og brandslukker, det vigtigste nødudstyr ombord. Mange bådejere vælger den fra af forskellige årsager. Måske tænker de, at en mobiltelefon er fint, eller de tænker, at der aldrig sker en ulykke for dem fordi de sejler kompetent og forsigtigt. I øvrigt er de jo også altid tæt på land.

Ulykker og uheld ombord sker, som mange andre steder, når man mindst venter det. Pludselig er der en utæthed, eller et besætningsmedlem som kommer til skade, falder om eller falder over bord. Hvert år opstår der brande ombord på lystbåde og så er det for alvor kritisk. I de værste tilfælde går der få minutter fra branden opstår til båden synker.

Men, mobiltelefonen kræver en mast i nærheden, for at fungere. Selv når vi bevæger os rundt på land, endda tæt på byer visse steder, er der pludselig dårlig dækning og vi kan ikke komme i kontakt med nogen. 

I alle tilfælde kan det være nødvendigt at kalde hjælp hurtigt. Helikopteren fra SOK rekvireres gennem Lyngby Radio. Mobiltelefoner kan kun ringe til et telefonnummer. Det kunne være 112, men de har intet beredskab til søs, så de kan ikke sende en helikopter afsted direkte. Man kan heller ikke få fat i en anden lystbåd, selvom den måske kun er 500 meter væk, da man ikke har deres telefonnummer.

På en moderne VHF radio er der en rød distress- eller nødknap. Trykker man på den, bliver der automatisk kaldt hjælp til skibe og kyststationer i nærheden. Det er en sikkerhed for dig og alle ombord.

På dette kurset lærer du, hvordan en VHF radio installeres og vedligeholdes. Vi kommer ind på hvordan VHF-radiosystemet fungerer og forbindes. Der er flere ting, som du selv kan teste og kontrollere, så du er sikker på, at radioen fungerer optimalt. Vi ser på antenner og antennekabler, herunder især på fordelene og ulemperne ved de forskellige typer. Din underviser er erfaren og er bl.a. autoriseret til at udføre radiosyn.

Kurset er meget praktisk orienteret med eksempler fra forskellige bådinstallationer. Vi viser f.eks. hvad forskellige længder af antennekabel betyder for sendeeffekten. Video, billeder og historier fra det virkelige liv understøtter teorien.

Vidste du, at et af de mest benyttede kabler har et relativt stort tab? Er din mast f.eks. 18 meter høj, så kan et lavkvalitetskabel betyde, at der kun bliver sendt omkring 8W fra antennen i mastens top ud af radioens 25W sendeeffekt. Du lærer at kende forskel på de mest benyttede kabler, så du kan vælge det bedste kabel til din båd. Prisforskellen mellem kablerne er nemlig ikke ret stor.

VHF radioen kræver en stabil strømforsyning og det er lige så vigtigt som det rigtige antennekabel.

På kurset lærer du hvordan du sikrer den rigtige strømforsyning til VHF radioen. Andre fejlkilder kan også resultere i dårligt signal, f.eks. problemer omkring samlestik, dårlige lodninger m.v., som vi gennemgår med baggrund i underviserens mere end 40 års erfaring med radiokommunikation.

Det kan være relevant at tænke over batteriernes placering, især hvis man skal sejle langt. Alle erhvervsskibe skal have et sæt radio-nødbatterier, der er placeret over vandlinien. Formålet er simpelthen, at kunne kommunikere så længe som muligt, selv efter maskinrummet er oversvømmet. Derfor kommer vi også ind på optimal placering af batterier.

VHF kurset har fokus på sikkerhed og god installation, og du lærer at se tingene fra en lidt anden side, end man gør i mange andre tilfælde.

Hvad er der ved at have redningsveste til alle hvis ingen ved, at I har været nødt til at springe overbord og nu ligger i vandet?

Kursets niveauet er lagt, så de fleste bådejere kan være med. Det er ikke et krav, men det kan være en god ide, at starte med kurset om Batterier og Eltavlen først.

Vil du lære hvordan en VHF-radio installation fungerer, så er dette kursus for dig.

 

Din underviser

Lars Doktor Kristensen

 Jeg er født i Aalborg og opvokset Nordenfjords. Karrieren startede som elektronikmekaniker i flyvevåbenet 1974. I første omgang med Radio og navigations systemer, senere med Radar. I starten af 1980’erne blev jeg lidt tilfældigt ”rodet” ind i et problem med Navigations udstyr fra Shipmate. Det førte til, at jeg fik et jobtilbud og få dage efter var jeg ude af flyvevåbenet for at starte et job i Shipmate’s VHF-kommunikationsafdeling. Efter et par år var jeg 1½ år på skolebænken på Århus Tekniske skole til videreuddannelse som elektroniktekniker. En måned før jeg var færdig landede jeg drømmejobbet i mikrobølgeudviklingsafdelingen på Elektronikcentralen i Hørsholm. 

Med nogle skift undervejs og blandt andet en stilling hos LEICA (AP Navigator) besluttede jeg i 2003 at starte som selvstændig indenfor bådelektronik. Siden da er det blevet til mange hundrede både serviceret, lige fra små lystbåde til store krydstogtskibe. 

 Jeg har igennem en del år holdt foredrag i sejlklubber om el og elektronik. Formålet med disse online foredrag er simpelthen, at flere bådejere får mere viden og ved hvor de skal passe på, når de ændre i elsystemet. En fejl kan have store konsekvenser og være til fare for dem selv og familien og det er der rigtig mange der ikke er klar over.