Online Kursus: Køb af Brugt Båd og Fejlfinding

Få styr på de forskellige faldgruber ved køb af brugt båd og lær at checke elsystemet ombord

Dette kursus går i dybden med check af bådens el- og elektroniksystem. Bliv blandt andet klogere på:

$

Hvad du skal være opmærksom på ved køb af brugt båd

$

Hvordan elektronikken ombord undersøges

$

Fejlfinding i elsystemet

$

Opsætning af autopilot

$

Hvordan du checker elsystemet før en ny sæson

kr.415,00

  • Online videokursus
  • 100 minutters videolektion
  • Teori, eksempler og in-action videoer
  • Kan ses på computer, tablet og mobil
  • 3 års ubegrænset adgang til videoerne
  • 6 siders e-bog og slides til download
  • Adgang så snart kurset er betalt
  • Teknisk support over email
  • Personligt diplom

Hvad skal jeg være særligt opmærksom på ved køb af brugt båd? 

 

Køb af brugt båd

I de senere år og især efter Covid ramte os har rigtig mange købt båd og mange ældre både har fået nye ejere. 

Hvis du køber hus er der en huseftersyns rapport, el rapport og energi rapport for at sikre at du ikke køber ”katten i sækken”. Køber du en brugt bil f.eks. til kr 50.000 vælger mange at sende den omkring FDM brugtbils eftersyn for at kende status på bilen. Køber du en brugt båd til f.eks. 1 mio kr. er der ingen umiddelbar mulighed for at få den checket. 

Der er firmaer der tilbyder at gennemgå båden, men mange bådkøbere benytter måske venner og bekendte der har sejlet en del år til at tage med ud og se på båden. Alternativt køber de igennem en forhandler. 

I modsætning til en bil er båden ret kompleks. Glasfiber, skrog, osmose, el, motor, har der været vand i båden, varme, køl, og funktionen af alt mulig teknik. Der er mange faldgruber. 

På kurset ser vi på de ting omkring el systemet man rimelig let selv kan checke. Samtidig lærer du lidt om fejlfinding og hvordan det kan gribes an. Men lad det være sagt med det samme, det er ikke altid det letteste lige at finde årsagen til at et system ikke fungerer. 

 

Elcheck

På kurset får du ideer til check af bla. batterier, ladesystem og landstrøm. Endvidere ser vi på bovtruster, ankerspil og autopiloten, der kan checkes mens båden ligger i havnen. Du får ideer til hvordan du selv kan checke om motoren fungerer inden du får en mekaniker til at gennemgå den. 

Der er jo ingen grund til at bruge penge på et check hvis du selv finder ud af at motoren langt fra er som sælgeren oplyser. 

Endelig ser vi på hvordan du kan checke om der er grund til mistanke om galvanisk tæring.

 

Fejlfinding

Den anden halvdel af kurset lærer du hvordan du selv kan checke el systemet og sikre det er okay at forlade havnen, f.eks i forbindelse med foråret og en ny sæson.

Endelig ser vi generelt på hvordan man fejlfinder på elsystemet og du får ideer til hvad du selv kan gøre uden det store ”elcertifikat”.

Som eksempel kan nævnes lanterne pærer, og andre pærer samt f.eks. Raymarine vindtransducer. 

 

Din underviser

Lars Doktor Kristensen

 Jeg er født i Aalborg og opvokset Nordenfjords. Karrieren startede som elektronikmekaniker i flyvevåbenet 1974. I første omgang med Radio og navigations systemer, senere med Radar. I starten af 1980’erne blev jeg lidt tilfældigt ”rodet” ind i et problem med Navigations udstyr fra Shipmate. Det førte til, at jeg fik et jobtilbud og få dage efter var jeg ude af flyvevåbenet for at starte et job i Shipmate’s VHF-kommunikationsafdeling. Efter et par år var jeg 1½ år på skolebænken på Århus Tekniske skole til videreuddannelse som elektroniktekniker. En måned før jeg var færdig landede jeg drømmejobbet i mikrobølgeudviklingsafdelingen på Elektronikcentralen i Hørsholm. 

Med nogle skift undervejs og blandt andet en stilling hos LEICA (AP Navigator) besluttede jeg i 2003 at starte som selvstændig indenfor bådelektronik. Siden da er det blevet til mange hundrede både serviceret, lige fra små lystbåde til store krydstogtskibe. 

 Jeg har igennem en del år holdt foredrag i sejlklubber om el og elektronik. Formålet med disse online foredrag er simpelthen, at flere bådejere får mere viden og ved hvor de skal passe på, når de ændre i elsystemet. En fejl kan have store konsekvenser og være til fare for dem selv og familien og det er der rigtig mange der ikke er klar over.