Vælg de rigtige ledninger
Står du overfor udskiftning af ledninger og kabler i lidt ældre både og gerne vil tage højde for nyt udstyr, så er det vigtigt at vælge de rigtige ledningsdimensioner.
I dette indlæg ser vi nærmere på ledningsdimensioner i forhold til strøm, effekt og længden på ledningen og giver dig værktøjer til at vælge den rigtige ledning til dit projekt.
Efterår og vinter er en perfekt periode til at få opgraderet bådens el system. Mange bådejere har selv mod på at gå i gang med projektet. Det kan være en ganske lille opgradering med få ekstra eller få kraftigere ledninger, men da mange både i Danmark har en del år på bagen, er der også mange der vælger en total renovering af alt el, hvor alt det gamle bliver klippet ud og nyt installeret. Det er klart, at den viden man er nødt til at have for at kunne foretage ændringerne, er vidt forskellige i de to tilfælde.
Strøm på båden
Den vigtigste huskeregel er at 12 volt (V) er farligt. Ikke på grund af spændingen, da man kan røre ved ledningerne uden at få stød. Men strømmen og effekten er eller kan være meget stor. Et batteri eller en batteribank kan måske levere 1500 Ampere (A). Ganger vi det med spændingen på 12V får man en effekt på 18.000 watt (W) eller 18 kilowatt (Kw). Til sammenligning er der i en alm 10A gruppe i ens hjem 2300W. I hjemmet kan effekten forsyne 1 kogeplade, mens bådens batteribank til sammenligning kan forsyne ca 8 kogeplader. Det er netop effekten, der kan være medvirkende årsag til at en båd pludselig brænder.
Ledningsstørrelse
Det er meget vigtigt at vælge korrekt ledningsstørrelse. Med ledningsstørrelse henledes til ledningens tværsnit som måles i kvadrat. Hvis ledningen er for tynd til den strøm der løber i den sker der to ting. Dels bliver den varm og dels bliver spændingen måske for lav ved den enhed der skal bruge strømmen. Det skyldes modstanden i ledningen. Ledningsstørrelsen afhænger af længden på ledningen og den mængde strøm der skal løbe i kablet. Derfor er det vigtigt at have styr på ledningsdimensioner.
Ofte skyldes fejl på instrumenter, plottere, varmere og køleskab at der er dårlig forbindelse eller at ledningen enten er for tynd eller for lang.
Under opstart bruger en del udstyr mere strøm end under drift. Derfor kan man opleve at når motoren kører eller landstrøm er tilsluttet, så starter udstyret fint op. Er man derimod for sejl så kan man ikke tænde for udstyret.
Var det tændt fra morgenstunden, mens der var landstrøm på og mens man sejler ud for motor, og derefter sætter sejl så fungerer det upåklageligt. Men slukker man for det, kan det ikke tændes igen.
Herunder er der vist et nomogram der kan benyttes som guide for ledningsdimensioner når der skal trækkes kabler i båden
Eksempel
Der skal trækkes nye ledninger til Autopiloten men hvor tykke skal de være? Piloten sidder 5 meter fra eltavlen, men husk at ledningen skal fra eltavlen hen til autopiloten og retur til eltavlen så det er i alt 10 meter ledning. Sæt et punkt ved længden 10 meter på nomogrammet. Fra de tekniske specifikationer kan vi læse at autopiloten kan bruge 12A maksimalt. Det svarer til ca 150W. Sæt det andet punkt ved 150W eller 12A og træk en streg fra de 10 meter til 12A. Det giver et minimums ledningstværsnit på 6 kvadrat. Det kan betale sig at gå lidt op i dimension så spændingstabet bliver så lille som muligt. I dette tilfælde kunne man derfor vælge en ledning på 10 kvadrat.
Sikringer
Det næste og meget vigtige punkt er sikringer. Vælg enten fladsikringer, som dem man bruger i moderne biler eller automatsikringer. Fordelen ved disse er, at man så aldrig mangler en sikring. Tænk på at sikringen skal sikre kablet eller ledningen, så den ikke smelter eller brænder over. En god tommelfingerregel er at 1 kvadrat ledning kan bære 10A og bør derfor udstyres med 10A sikring. En 4 kvadrat ledning kan bære 40A. Det går fint op til 16 kvadrat og måske også videre. Men ved de store kvadrater kan det betale sig at være lidt mere konservativ, så man f.eks. til 50 kvadrat maks trækker omkring 400A.
Check især sikringerne omkring kablerne til batterierne. I de fleste tilfælde er der ikke sikringer fra startbatteriet til starteren men det er vigtigt at have det til forbrugsdelen fordi kabler og ledninger er tyndere.
Bliv også klogere på elsikkerheden omkring bådens batterier:
Eller lær mere om hvordan man bruger solpaneler til at vedligeholde strømmen på batterierne: